24 October, 2012

Dar viena priežastis bijoti vandens



Kas gi atsisakytų pasimėgauti ramiu vakaru paplūdimyje? Besileidžianti saulė, rami jūra ir galbūt net galimybė aptikti lietuvių taip mylimo gintaro. Tačiau neturėtumėte skubėti džiaugtis šiuo radiniu ar kabintis jo ant kaklo, nes norvegai tikėjo, jog gintaras tai legendinio jūrų monstro Kraken išmatos.

Kas jis? Kiekvienas Jules Verne‘o ar „Karibų Piratų“ gerbėjas jau šelmiškai šyptelėjo ir pilnas puikybės pagalvojo: „Žinau gi šitąąą“. Na, o tiems, kurie nesusipažinę su Kraken istorijomis, siūlau patogiau įsitaisyti. Kraken legenda siekia XIIa. kai Skandinavijos jūrininkai, kogero gerai užgerę uosto smuklėje, pasakodavo apie prie Norvegijos krantų gyvenantį milžinišką daugybę stiprių galūnių turintį Kraken. Sakoma, kad Kraken (dar žinomas kaip Krabben ir Skykraken) apsivydavo jo kelyje pasipainiojusį laivą ir perlauždavo jį per pusę surydamas visus laive buvusius žmones.

Kaip jį atpažinti? Nors kai kurios istorijos apibūdina Kraken kaip milžinišką krabą ar banginį, tačiau labiausiai paplitusi legenda teigia, jog tai milžiniškas aštuonkojis. Snūduriavimui Kraken dažniausiai pasirenka jūros gelmę, tačiau būdamas ramybės būsenoje milžinas iškyla į paviršių ir net gi tampa panašus į negyvenamą salą. Iki šiol pranykstančių salų anomalija grindžiama Kraken ir panašiais mitais.

Kaip nuo jo apsisaugoti? Jeigu jau atsidūrėte laive, kurį ką tik švelniai apkabino Kraken čiuptuvai, galite būti tikri, jog net Johnny Depp‘o žavesys šioje situacijoje jūsų nebeišgelbės. Išvengęs Kraken galybės ir aštrių it skustuvas dantų, jūs būsite įtrauktas gelmėn milžino sukurto verpeto. Tačiau legendos pasakoja, kad virš gelmėje miegančio Kraken būriuojasi tuntai žuvų. Jeigu žvejų laivas sugeba nepažadindamas monstro ramiai žvejoti virš jo snaudžiančios galvos, gali tikėtis grįžti į krantą su milžinišku laimikiu.

Ar jis iš tiesų egzistuoja? Daugybė mokslininkų bandė patvirtinti ar užginčyti Kraken mitą. Deja, dėl minkštos milžino stuktūros gamta nesugebėjo išsaugoti Kraken palaikų. Kolkas vienintelis mokslui žinomas tokio mąsto padaras yra Milžiniškasis Aštuonkojis, užaugantis iki 9 metrų ilgio. Šis mažulis tik sustipriną mokslininkų įtarimus apie žymiai didesnio jo giminaičio, Gigantiškojo Aštuonkojo, egzistavimą. Tačiau net ir sutardami, kad kažkur gelmėje slypi Kraken, mokslininkai įplieskia ginčą, jog vis gi tai ne aštuonkojis, o kalmaras. O kalmarai žymūs ne tik savo burbuliavimu animaciniuose filmukuose, bet ir agresyviu elgesiu įgalinčiu Kraken pulti laivus. Nors 1896-iais Anastasios saloje, Floridoje rastos milžiniško jūrų gyvūno liekanos sufleravo pasauliui, jog Kraken nėra tik legenda, vis gi mokslas nusprendė toliau tęsti nesibaigiančius ginčus ir pripažinti radinį Kašaloto lavonu.

Pasiskaičius apie šį gražuolį kyla toks nevaldomas noras tiesiog išprievartauti Google Images, Youtube ir vimeo paieškas:


The Kraken Existence from Adam Gault on Vimeo.

Monster Roll from Dan Blank on Vimeo.



Uždarykit langus, užsirakinkit duris ir nelipkit į vandenį, laikas miegoti...

Šaltiniai:
Kraken in Monstropedia
Giant Octopus
The UN Museum
John and Caitlin Matthews 'The Element Encyclopedia of Magical Creatures'

4 comments:

  1. Tu grįžai! Gražus straipsniukas, pradžiuginai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žinai kaip būna: grįžtu, dingtu, grįžtu, dingstu... Sunkūs laikai :D. Dėkui, malonu, kad vis dar yra skaitančių.

      Delete