23 May, 2011

Brangusis, gal nekabinkime šio paveikslo virš mūsų lovos

Ilgai tylėjusi, nuostabiai geniali, šio nepaprastai populiaraus blogo autorė sugrįžta su patarimais, kaip nereikėtų dekoruoti savo namų.

Mėgstate „vintažinius“ paveiksliukus su mielais vaikučiais? Gal prieš pirkdami kažką panašaus pamąstykite ar tikrai verta ant savęs užsitraukti kraupų prakeiksmą.

„Verkiantis Berniukas“ („Crying Boy“)

Originalioji versija. Truputi primena Antikristą...
1985-siais populiarus Britanijos laikraštis The Sun išspausdino straipsnį apie paslaptingą gaisrą, kuriame sudegė viskas išskyrus paveikslas vaizduojantis verkiantį berniuką. Po straipsnio pasirodymo Didžiąją Britaniją apskriejo istorijos žmonių, kurie savo namuose buvo pasikabinę ispanų dailininko Gionanni Bragolin paveikslo reprodukciją ir (kaip netikėta) sulaukė gaisro. Kai kurie žmonės net pasakojo, kad po paveikslo atsiradimo namuose vaikai staiga ėmė save žaloti (soo EMO) ir pradėjo mirti artimieji (o mano piniginė šiandien buvo pavogta taip pat dėl to, kad pasikabinau žliumbiantį vaiką ant virtuvės sienos. Pala...) Kaip vėliau paaiškėjo skirtingų paveikslo variantų vaizduojančių verkiančius vaikus ir jų kopijų buvo parduota daugiau nei 50 000.

Paslaptingus gaisrus malšinę gaisrininkai teigė, kad liepsnos šaltiniai buvo neužgesintos nuorūkos ar netvarkingos elektros instaliacijos. Žodžiu, paprasčiausias neatsargumas ir apsileidimas (ir dėl visų bėdų iškart puola kaltinti ispanišką kokybę...tipiška Britanija). Tačiau paklausti, kodėl verkiančio vaiko paveikslai net neapsvilo, gaisrininkai atsisakė komentuoti situaciją.

Nesuprantu, kodėl netikėtai užsiliepsnojo mano naujasis Mac'as...
Atsiradus internetui, atsirado ir milijonai istorijos interpretacijų ir bandymų paranormaliai ją paaiškinti. Deja, tai tik dar labiau iškreipė faktus (ačiū jums prakaituoti, dienos šviesos nematantys blogeriai!) Vieni teigia, jog paveiksle yra įkalinta nerami dvasia, kuri norėdama ištrūkti padega viską aplinkui. Kiti sako, kad jame gyvenantis poltergeistas tiesiog piktybiškai siunčia prakeiksmus paveikslo savininkui. Norint panaikinti prakeiksmą tereikia šalia verkiančio berniuko pakabinti to paties autoriaus nupieštą verkiančią mergaitę (gera mintis! Apsiklijuokime visas sienas užkeiktais paveikslais. Kuo daugiau, tuo šilčiau...) Tik 1995-siais šią istoriją aiškinęsis  okultizmo tyrėjas George Mallory aplankė ne ką kitą, o tų siaubingų paveikslų autorių Bragolin (dar kitaip Bruno Armadio arba Franchot Seville). Tyrėjui dailininkas papasakojo jog originalioje paveikslo versijoje vaizduojamas Bragolin 1969-siais Madride sutiktas mažas našlaitis Don Bonillo, kuris nuo to laiko, kai išvydo kaip miršta jo tėvai, nebešnekėjo. Berniukas buvo visiškas piromanas, padeginėjąs namus, kuriuose įsikurdavo. Todėl gyventojai jį praminė Diablo. 1976-siais Barcelonos priemiestyje dideliu greičiu lėkęs automobilis trenkėsi į sieną ir sudegė kartu su jį vairavusiu 19-mečiu Don Bonillo. Sutapimas?

Kad ir kaip ten būtų ši kraupi istorija, atrodo, nesiruošia baigtis. 2002-siais per šalį nuvilnijo nauja gaisrų banga, kurių metu ant sienos kabėjęs verkiančio berniuko paveikslas išliko visiškai nenukentėjęs. Nepanikuojam, žmonės. Dabar XXI-as amžius. Turim technikos šitom nesąmonėm ištirti. Paaiškėjo, kad visos senosios reprodukcijos buvo atspausdintos naudojant kažkokius itin karščiui atsparius dažus. Dėl naujų reprodukcijų versijų neesu tikra, tad patariu nerizikuoti kabinant šį paveikslą ant savo naujagimio kambario sienos.

Cheese!
„The Hands Resist Him“ (negandinsiu pavadinimo savo nevykusiu bandymu jį išversti)

1972-iais amerikietis Bill Stoneham nutapė, tenka pripažinti, labai šiurpų paveikslą, kuris 2000-iais tapo Ebay sensacija. Pora iš buvusio savininko įsigijusi „The Hands Resist Him“, Ebay svetainėje rašė, jog paveikslo veikėjai naktį atgyja ir juda ne tik kūrinio viduje, bet ir po kambarį. Kartais lėlė stovinti kairėje grasina ginklu berniukui stovinčiam šalia (visų, kurie net nešyptelėjo šioje vietoje noriu paklausti: ką, po velnių jūs čia veikiate?!). Teigiama, jog egzistuoja nesuskaitoma galybė nuotraukų, kurios vaizduoja vis kitą veiksmą paveikslo viduje (am...matyt Google Images nėra tinkamiausia vieta jų ieškoti).

40 metų po...Indiana Jones'o Sugrįžimas
Grįžtam prie Ebay aukciono. Už kiek pirktumėte užkeiktą paveikslą? Sakote, net dovanoto neimtumėte? O jį visgi nupirko Perception Gallery Mičigane už 1 025 dolerius. Paveikslo autorius teigia, jog galerijos savininkas, kurioje pirmą kartą buvo eksponuotas „The Hands Resist Him“ ir pirmasis meno kritikas įvertinęs kūrinį mirė per vienerių metų laikotarpį (kažkas parašė blogą recenziją!)

Negana to, Stoneham sutiko nutapyti paveikslo tęsinį vaizduojantį tuos pačius veikėjus po 40-ies metų.

Ir pabaigai

Man taip pat yra tekę miegoti lovoje virš, kurios kabo kraują stingdantis paveikslas...

Visiems meno mylėtojams patariu būti atsargiems, o skonio neturintiems mulkiams linkiu labos nakties. Amžiams...

No comments:

Post a Comment