28 August, 2011

Diena, kai pamiršome įduoti Reksui jo rytinę antidepresantų dozę...


Skiriama Žygiui, kuris prisivartojęs vitaminų kliedėjo: „man kažką panašaus...man kažką panašaus...“. Nors esu įsitikinusi, kad šis įrašas suvirpins kiekvieno šunų mylėtojo širdį.

Giliai Škotijoje pupso nedidelis Milton‘o miestelis. Na, o kaip gi Britanijos šiaurė apsieis be paslaptingų vietovių. Virš apipelkėjusio upeliūkščio stovi puošnus Viktorijos laikų stiliaus Overtoun‘o tiltas pastatytas 1895-iais. Galvojate, kas čia tokio ypatingo? Lietuvoje taip pat turime daugybę tiltų. Tik ar bent kuris galėtų pasipuikuoti per 50 metų pražudęs daugiau nei penkiasdešimt šunų? Ir visi jie nenuslydo ar įgriuvo, o tiesiog įsibėgėję liuoktelėjo žemyn. Šias skausmingas savižudybes regėję šunų šeimininkai teigė, kad mirtis augintinius ištiko saulėtomis dienomis. Mhm, įdomu ar buvo apsvarstytas faktas, kad su šunimis paprastai einama pasivaikščioti saulėtomis dienomis?

Teorijos skirtos mistikams

Prakeiktas, smegenis plaunantis filmukas
Pastaruosius metus mistikos mylėtojus penėjo gandas, jog ant Overtoun‘o tilto vaidenasi. Kevin‘as Moy‘us, 1994-iais nuo tilto numetęs savo naujagimį sūnų, o vėliau ir pats bandęs nusižudyti pasileisdamas galva žemyn į upokšnį, teigė, kad tilto dvasios privertė jį nužudyti savo vaiką. Tačiau vietinės davatkos sako, jog Moy‘us paprasčiausiai buvo apsvaigęs nuo narkotikų.

Keltų mitologijoje Overtoun reiškia tą plonytę ribą skiriančią rojų ir žemę. Galbūt šunys išgąsdinti kažko antgamtiško pasirinko mirtį? O gal jie tiesiog atsispyrę norėjo liuoktelėti tiesiai į rojų? Aiškiaregė Mary Armour atsivedusi savo labradorą ant Overtoun‘o tilto teigė, kad nors gyvūnai daug jautresni dvasių pasauliui nei žmonės (ar spintos...), jos šuniokas nerodė jokio ženklo, kad ant tilto vyktų kas nors antgamtiško.

Populiariuoju mokslu grįstos teorijos

Banzaaaaaaiiiiii!
Veterinarijos specialistai, teigia, kad neretai šunys kenčia nuo psichozės ir net kartais gali pulti į depresiją. Bet ar to užtenka, kad šuo sumąstytų, it koks vietinis pijokėlis šokantis nuo Žaliojo tilto, šitaip pabaigti savo kančias?

Šunys tampa neatsiejama šeimos dalimi ar net geriausiu draugu. Jie net dažnai perima savo šeimininko emocijas. Tad, dar viena teorija teigia, jog pajutę šeimininko savidistrukcines mintis, šunys nutraukė savo gyvenimą. O depresinių minčių netoli Overtoun‘o tilto esančiame Dumbarton‘o mieste netrūksta. Čia ypatingai skausmingai jaučiama ekonominė krizė ir pats miestas laikomas viena depresiškiausių vietų Britanijoje. Per pastaruosius 30 metų savižudybių skaičius pakilo 200 procentų ir pralenkė pakankamai dažną mirčių automobilio avarijoje skaičių. Deja, specialistai teigia, kad žmonių savižudybės pagrįstos mintimis, jog rytojus nebus geresnis už šiandieną. O kolkas nėra duomenų, kad šunys turėtų suvokimą tarp šiandienos ir rytdienos.

Arčiausiai tiesos

Wanted: Žudikė Audinė
Iš daugiau nei penkiasdešimt nusižudžiusių šunų vienintelė kalaitė liko gyva. Bet ji negalėjo atskleisti Overtoun‘o tiltą gaubiančios paslapties. Dėl patirtos psichologinės traumos. Dėl ko gi dar? Pft...

Galiausiai ištirti šį šunis persekiojantį prakeiksmą ėmėsi gyvūnų elgsenos specialistas David‘as Sexton‘as. Jis nustatė, kad po tiltu egzistuoja pakankamai didelė audinių populiacija. Audinės, tai tokie meilučiai žvėreliai, savo liauka paliekantys stiprų kvapą, kuris ramią, saulėtą dieną galėjo patraukti šunų dėmesį. Be to, pabrėžiamas faktas, kad dauguma nusižudžiusių šunų priklausė ilgas nosis/snukius turinčių šunų veislėms. Tačiau Sexton‘as nesugebėjo paaiškinti fakto, kad visos savižudybės įvyko ties kairiąja paskutinių dviejų turėklų puse.

Mano alternatyvi teorija, aiškinanti tai kas nutinka ant tilto

Visos katės išgirdusios šią istoriją trina iš pasitenkinimo letenas ir kreivai žiūri į ant jūsų kelių galvą padėjusį Brisių. Tačiau neišsigąskite. Kolkas, Overtoun‘o tiltas yra vienintelė tokio pobūdžio vietelė. Nors, jumis dėta, eidama per tiltą arčiau prisitraukčiau savo šunį...

Užsidarykit langus ir užsirakinkit duris, laikas miegoti...

4 comments:

  1. Kažkur apie šitą nugirdau ir pamiršau. Tai labai gerai, kad tamsta aprašei, priminei ir dar iš kart pateikei visus kiek buvo įmanoma atsakymus. Thumbs up.

    ReplyDelete
  2. Aš gal kiek nukrypau nuo pagrindinės šio blog'o idėjos - pašiurpinti. Bet nieko negaliu padaryti. Mano egoistiškumas liepia rašyti apie tai, kas man šiuo metu labiausiai įdomu :/...

    ReplyDelete
  3. Tai, kad manau jog mistiškos vietos laisvai gali būt prie šiurpinančių dalykų. Gi tikrai įdomu, tai ko gi ne? Juk ne apie kojas laužančius batelius kokius =D

    ReplyDelete
  4. O jei apie užkeiktus kojas laužančius batelius? Muahaha ha ha haaa ]:S

    ReplyDelete