13 February, 2011

Vendigo (Wendigo)

Vendigo (dar vadinamas Vindigo, Vindago, Vindiga, Vitiko, Vihtikou) mitologinis padaras apie kurį prieš užmiegant pasakojama Algonkiano genties vaikučiams.

Kas jis? Šiaurinėje JAV dalyje ir Kanadoje gyvenančios ir Algokiano kalba šnekančios gentelės pasakoja apie siaubingą pabaisą šmirinėjančią miškuose ir medžiojančią žmones. Vendigo – dvasia kanibalas, kažkada buvusi žmogumi, bet paragavusi kito žmogaus mėsos virto baisiu žvėrimi. Nelaimėliui užkandus žmogienos sapnuose apsilanko demonas, kuris laikui bėgant išvaro iš kūno sielą, sukelia beprotiškus skausmus ir transformuoja žmogelį į Vendigo.

Kaip juo tapti? Tapti Vendigo galima keliais būdais. Pirmas, kaip jau minėjau, yra gardžiavimasis žmogaus mėsa. Kitos legendos pasakoja, kad kai genčiai iškyla pavojus ji pasiunčia narsų karį, kuris besimelsdamas piktajai miško dvasiai prašo paversti jį Vendigo. Ji žinoma maloniai sutinka tai padaryti. Kai pavojus įveiktas, demoniška dvasia jau būna per daug įsiskverbusi į karį. Šis nebeturi kito pasirinkimo tik kaip pasitraukti į mišką. Trečiasis variantas yra visiems labai gerai žinomas – tereikia pasistengti, kad kitas Vendigo tau įkąstų. Ir taip, vilkolišku metodu, tampi puikiu Vendigo. Kitas būdas, pasakojamas kai kurių genčių, yra badavimas. Žmonės pabadavę keletą dienų iškeliauja į mišką ir melsdami Vendigo, prašo juos paversti monstrais. Taip jie tampa Vendigo vaikais ir aišku įgyja antgamtines galias.

Kaip jį atpažinti? Vendigo beprotiškai greitas, liesas padaras, turintis ilgas galūnes užsibaigiančias aštriais it skustuvas nagais. Vieni sako, kad jis plikas kaip ką tik gimęs peliokas, kiti – kad apaugęs sniego baltumo, kraujais aplipusiu kailiu. Dar vienas išskirtinis Vendigo bruožas (jeigu išdrįsite žvilgtelėti į jo nasrus) yra tamsiai mėlynas liežuvis. Tikras Čiau-čiau šunytis… Vendigo akys gali keisti spalvą nuo kraujo raudonumo iki stingdančio geltonumo. Žmonės sako, kad Vendigo yra milžiniškas, deformuotas padaras, savo išvaizda galintis sustabdyti žmogaus širdį.

Kur jo ieškoti? Sakoma, kad Vendigai gyvena Didžiųjų Ežerų miške Kanadoje. Ontarijas laikomas Vendigo sostine, na o jeigu ieškosite Vendigo karaliaus, nepamirškite užsukti prie Vindigo upės Kvebeke. Geriausias patarimas būtų tiesiog atsiversti detalų Kanados žemėlapį ir ieškoti vietovardžiu savo pavadinimuose turinčių žodį „Windigo“.

Kaip nuo jo apsisaugoti? Jeigu vaikštinėdami miške išgirdote pagalbos šauksmą ir jau spėjote patraukti ton pusėn, turėtumėte žinoti porą būdu kaip apsiginti nuo Vendigo, nes kaip žinia šis pabaisūnas turi puikų talentą pamėgdžioti žmonių balsus. Tai gi, pirmiausia jums reikėtų žinoti, kad Vendigo senstant jo galia po truputi silpsta. Tad keliaudami miške melskitės, kad susitiksite pagyvenusį Vendigo. Turėti liepsnojantį deglą būtų pravartus dalykas. Malonu girdėti, kad iPodas už kurį nemažai sumokėjote gali padėti susitikus Vendigo. Pro ausines skambanti muzika apsaugos jus nuo išprotėti priverčiančio Vendigo riksmo. Na ir aišku, visuomet kišenėje turėkite pistoletą su sidabrine kulka, nes jokie kiti ginklai, maldos ar amuletai žvėries nesustabdys.


 Uždarykit langus ir užsirakinkit duris, laikas miegoti…

No comments:

Post a Comment