15 February, 2011

H.H.Holmes - kazanoviškasis žudikas

Pirmasis serijinis žudikas Amerikos istorijoje. Atidarė jis savo smagų viešbutėlį Čikagoje, kurį, norint išvengti tiesioginio vertimo, pavadinsiu „Saulės spindulėlio“ viešbučiu (angl. „The Murder Castle“).

„Saulės spindulėlio“ viešbučio priešistorė
Mažasis Henry H. Holmes (tikrasis vardas Herman W. Mudgett) gimė 1860-aisiais Niū Hampšyre. Vaikiukas garsėjo savo nevaikišku žiaurumu su gyvūnais ir bendraamžiais, tačiau buvo pavyzdingas mokinys. Kai būdamas 18-os vedė savo pirmąją žmoną (taip, bus ir daugiau), H.H.Holmes rankų sudėjęs nesėdėjo – pradėjo studijuoti mediciną Mičigano universitete (dėkui, mokymo sistemai, kad paruošia tokius šviesuolius). Po keletos metų Holmes paliko savo žmoną ir sūnų ir iškeliavo pasibastyti po šalį.
1885 Holmes antrą kartą vedė. Tačiau po to, kai mūsų herojus bandė nunuodyti žmonos tėvą, nelaiminga moteriškė išvijo Henry iš namų ir sėkmingai (jai) išsiskyrė. Legendos pasakoja, kad namas, kuriame kažkada gyveno Holmes antroji žmona, yra lankomas nelaimingų vaiduoklių.

„Saulės spindulėlio“ viešbutis
1887 H.H.Holmes atvyko į Čikagą ir įsidarbino vaistinėje. Henry buvo puikus darbuotojas – žavus, paslaugus, pritraukiantis daug moteriškos lyties pirkėjų. Vėliau tais pačiais metais, atseit pardavusi verslą Holmes, vaistinės savininkė paslaptingai dingo. Po trumpos kelionės į Indianą, kur su savo draugeliu Benjamin Pietzel įvykdė nedidelė apgaulę, Holmes grįžo su pagausėjusiu kapitalu. Išpirkęs žemės gabalą priešais vaistinę, 1890 metais pradėjo statyti viešbutį, kurį ketino užbaigti iki 1893 prasidėjusios didžiulės Čikagos mugės skirtos paminėti garsiąją Kristupo Kolumbo kelionę. Per visą statybų laiką, Henry atleido ir įdarbino tūkstančius darbuotojų. Ir pagaliau monstras buvo baigtas. Viešbutėlis turėjo 60 oficialių kambarių ir 50 neoficialių durų įmontuotų sienose. Pirmajame aukšte buvo įsikūrusi vaistinė, aukštėliau – lankytojų kambariai. Viešbučio sienos slėpė nematomą labirintą, kuris vedė į rūsį. Na, o rūsys buvo pati smagiausia pastato dalis. Užsukęs galėjai pasigrožėti savadarbiu krematoriumu, dujų kamera, rūgšties pripildytų baseinėliu, galinčiu per porą valandų ištirpinti bet kokį padarą, ir žinoma kankinimų stalu prie kurio puikavosi gražiai sudėti skalpeliai ir visokie kiti smagūs kankinimo įrankiai.

Aukos
Mugės metu „Saulės spindulėlio“ viešbutis priėmė daugybę turistų, bet nei vienas ten apsistojęs daugiau nebebuvo pastebėtas. Oficialiai, policijos duomenimis, per mugę dingo apie 50 žmonių.
Vėliau Holmes jaunoms moterims siūlė gerai apmokamą darbą savo viešbutyje. Vienintelė sąlyga – persikelti į viešbutį ir niekam nepranešti, kur išvyksti. Manoma, kad Henry savo aukas laikydavo gyvas iki kelių mėnesių.
Trečioji Holmes žmona, tikras aukselis, Minnie Williams, puikiai žinojusi apie savo vyro nusikaltimus, padėdavo jam išsirinkti aukas. Teigiama, kad ji net pati nužudžiusi savo seserį, kuri atvykusi paviešėti į Čikagą baisiai susižavėjo H.H.Holmes. Vėliau Henry šita bobelė Minnie klaikiai įkyrėjo, tad jis paprasčiausia ja nusikratė.

H.H.Holmes galas
1894 Holmes vedė Georgianna Yoke. Turėčiau paminėti, kad tuo metu Minnie dar buvo gyva ir net dalyvavo savo vyro ir kitos moters vestuvėse kaip liudininkė. Tais pačiais metais Henry buvo suimtas už nelegalų arklių perpardavinėjimą St.Louis‘e. Kalėjime jis susipažino su traukinių plėšiku Marion Hedgepeth, kuris vėliau labai sugadino Holmes gyvenimą. Mūsų herojus buvo sėkmingai išpirktas iš kalėjimo. Su jau minėtu Benjamin Pietzel, Henry nusprendė truputi užsidirbti. Paprašęs M.Hedgepeth patarimo Holmes sugalvojo planą. Planas buvo toks : Pietzel išgers vaistų, kurie laikinai nugramzdins jį į komą, Holmes jį apipaišęs padarys panašų į gaisro auką. Koroneris pripažins Pietzel mirusiu, jo žmona susirinks pinigėlius ir visa ketveriukė toliau laimingai gyvens. Genialus planas. Deja, Henry iš tikrųjų nunuodijo Pietzel, jį gerai apsvilino ir susirinkęs pinigus, net nesiruošė jais dalintis. Hedgepeth klaikiai įsižeidęs (būta čia ko pykti) įdavė Henry policijai.
1895, po šešias dienas trukusio teismo, žiuri priėmė sprendimą. Ko čia laukiat? Aišku, jis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas pakarti.1896 metais, devynias dienas prieš Holmes gimtadienį (su gimtadieniu!), jis buvo pakartas. Mirtis jam pasitaikė gana sunki užduotis – net ir po labai smarkaus kritimo pro „egzekucijos skylę“, Henry nenorėjo mirti. Jo širdis dar plakė apie 15-ka minučių.
Holmes viešbutis vėliau buvo susprogdintas, kaip manoma, Henry šalininkų.

H.H.Holmes prakeiksmas
Šita dalis jau iš fikcijos pasaulio. Nežinau, kiek čia yra tiesos, o kiek tai priklauso legendoms. Netrukus po Holmes mirties nuo kraujo užkrėtimo mirė jo kūną tikrinęs koroneris. Dar po šiek tiek laiko paslaptingai mirė žiuri, nuteisusios Holmes, galva. Apgauta draudimo kompanija sudegė iki pamatų, tačiau ugnies nepaliesti liko su Holmes susiję dokumentai. Kunigas, prieš mirtį aplankęs Henry, buvo rastas negyvas savo bažnyčios kieme. Traukinių plėšikas Hedgepeth buvo nušautas, paties vykdyto apiplėšimo metu.
Po to, kai Holmes viešbutis buvo nušluotas nuo žemės, jo vietoje buvo pastatytas paštas. Sakoma, kad jame vaidenasi, ramybės negalinčios surasti Holmes aukų vėlės.

Ir pabaigai
Nors H.H.Holmes prisipažino nužudęs 27 žmones, manoma, kad jo aukų skaičius siekia 250.

No comments:

Post a Comment