14 July, 2011

Kai krikščionybė viską pagadina...

Šis įrašas skiriamas padidėjusiai mano skaitytojų komandai, kuri, tikiuosi, laikui bėgant sukurs mano gerbėjų grupę Facebook‘e ir taip išgarsins mane visame pasaulyje... Aham...

Taigi, mano mielieji, ar kada nors susimąstėte kas slepiasi slaviškuose miškuose? Meškos, ryjančios sūrią ikrą? Vilkai, persekiojantys besiritinėjančius pagrandukus? Labai labai plaukuoti bolševikai? NE (gal)!

Tokių mačiau dešimtis Gyviosios Archeologijos dienose
O gi, Leshii (Leszy, Lesij, Leshy, Lešy, Lesovy, Lesnik, Lešak, etc.) – girių dvasia sauganti mišką ir jos gyvūnus. Sakoma, kad kertant medį galima išgirsti Leshii verkiant. Krikščionybei užsukus į slavų žemes, Leshii tapo demonu, dar žinomu, kaip Boruta.

Kodėl jo reikia bijoti? Pasakojama, jog Leshii yra galinga šamaniška dvasia sugebanti keisti pavidalus ir balsus. Tuo naudodamasis Leshii lengvai paklaidina juo patikėjusius nelaimėlius ir juos susargdina ar užkutena negyvai... Kartais Leshii, it kokia gegutė, pagrobia žmonių vaiką ir vietoj jo pakiša saviškį, kuris užauga besočiu idiotu (atrodo JAV daug tokių priderėjo). Kitos istorijos pasakoja, kad žmonės ištrūkę iš Leshii nagų grįžta apsamanoję ir nebyliai (nuo per didelio juokimosi, musiet). Jei šito jums negana, gindamas savo mišką Leshii paslepia visus kirvius ir pjūklus.

Nom Nom Nom!
Kaip jį atpažinti? Leshii dažniausiai pasirodo, kaip itin aukštas vyras, kuris keliaudamas pieva sugeba sumažėti iki menkiausios žolelės ūgio, o keliaudamas giria – padidėti iki aukščiausio medžio. Kartais jis pasirodo, kaip labai plaukuotas žmogysta su uodega, kanopomis ir ragais taip primindamas graikų Fauną. Retais atvejais jis matomas kaip išblyškęs dėdelis, ryškiomis žaliomis akimis ir su lazda simbolizuojančią jo galybę prieš miško padarus. Dėl sugebėjimo pasiversti grybu, Leshii vardas dažnai asocijuojasi su psichotropiniu grybu Amanita Muscaria (fainuole musmire), naudojamu šamaniškose apeigose.

Kaip nuo jo atsiginti? Pirmiausia, einant į mišką nepasitikėti keistais, apžėlusiais senukais. Bet jeigu, jau buvote toks neapdairus ir pasidavėte jo kerams, geriausias būdas ištrūkti būtų greitai nusivilkti drabužius ir nusiauti batus. Drabužius išverskite ir vėl į juos įsliuokite, o batus apsiaukite ant „neteisingų“ kojų. Leshii pratrūks kvatoti ir jūs spėsite pasprukti. Kiti pasakojimai siūlo padaryti kryžiaus ženklą (oh yeah...) ar pradėti dainuoti: „avies vagis, avies kailiu“. O jei esate vienas iš TŲ, kurie eidami į mišką nešasi fakelą, galite būti ramūs. Leshii bus labiau susidomėjęs, kaip čia užgesinus tą bestiją liepsną, nei kaip jus negyvai užkutenus.

Kaip su juo susidraugauti? Visgi, pripažinkite, nėra jau labai baisus šis diedukas. Jeigu sugalvosite palaikyti gerus ryšius su miško dvasia ar įtraukti jį į savo Facebook draugus, pasiūlykite Leshii blynų, duonos su druska, taukų ar  grikių. Kartais Leshii paprašo žmogaus niekada daugiau nenešioti kryžių ir nepriimti Komunijos. Atsidėkodamas Leshii supažindins jus su magijos paslaptimis.
Aha, piktas demonas...

Nežinau, kaip jums, bet man visai patiko šis keistas psichodelinis senukas. Ir jei jau nuspręstų jis mane užkutenti negyvai, tai vis geriau nei būti prikaltam prie kryžiaus, kurį dar ir tempei porą kilometrų ant savo kupros...

Uždarykit langus ir užsirakinkit duris, laikas miegoti...

No comments:

Post a Comment